Αποστολέας Θέμα: Να βάλω ΠΑΝΑΡ ?  (Αναγνώστηκε 6133 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος SAV

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 942
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Να βάλω ΠΑΝΑΡ ?
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 19, 2007, 22:13 »
Καλημέρα σας

Ηθελα τη γνώμη σας αν θα ήταν καλό και σοφό να προσθέσω ΠΑΝΑΡ στο SAMURAI μου.
Εχω βάλει ανάρτηση CALMINI +5" και αποστάτες τροχών Spidertrax 1". Εχω πολύ ασαφές τιμόνι και κάποιες τρελές ταλαντώσεις στα 65 χλμ.

Με αυτό που διάβασα από την rocky-road  (βλ. http://www.rocky-road.com/panhard.html ) πιστεύω οτι θα βελτιώσει πολύ τη συμπεριφορά του ΣΑΜΙ.

ΓΝΩΜΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ?



Οι ράβδοι Πανάρ αποτελούν το τρίτο και βασικό σημείο στήριξης στις αναρτήσεις με συμπαγείς άξονες και ελικοειδή ελατήρια. Ο λόγος είναι ότι τα 2 σημεία στήριξης του άξονα στο σασί μέσω των αμορτισέρ στους θόλους δεν επαρκούν για να μην επιτρέπουν τις εγκάρσιες κινήσεις του άξονα. Εκτός από πάνω - κάτω αν δεν υπήρχε η Πανάρ ο άξονας θα είχε και κίνηση αριστερά - δεξιά.
Στα συστήματα ανάρτησης με μεταλλικά ελάσματα και αμορτισέρ δεν χρειάζεται Πανάρ εφόσον λόγω της συμπαγούς κατασκευής τους τα ελάσματα δεν επιτρέπουν την εγκάρσια μετακίνηση του άξονα.
Εδώ η Πανάρ είναι εκτός του αρχικού σχεδιασμού της ανάρτησης αποτελώντας περιττό φερόμενο βάρος. Πιθανώς να αποτελεί κάποιου είδους ενίσχυση σε ακραίες περιπτώσεις Trial σε συνδυασμό με την την χρήση ελαστικών πολύ μεγάλων διαστάσεων. Την θεωρώ μάλλον extreme μετατροπή χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.



Και η δική μου άποψη είναι όχι πανάρ. Σίγουρα οι σούστες εκμηδενίζουν τις εγκάρσιες ταλαντώσεις του άξονα.
Εκτός αυτού, άν βάλεις πανάρ, ο άξονας κατά την πάνω-κάτω ταλάντωσή του θα εξαναγκάζεται να διαγράφει ενα μικρό τόξο, οπότε θα έχεις μεγάλες καταπονήσεις ή στις βάσεις της πανάρ ή στις αρθρώσεις των σουστών.
Θυμάμαι το φαινόμενο αυτό σε μία βόλτα στα Γεράνεια τον Μάρτιο όταν σταματήσαμε και σφίξαμε τα αυτιά και κάπως διορθώθηκε.
Η ανάρτησή σου είναι πλήρες κιτ?
Που την πέρασες-τι λέει ο μάστορας?