Επικοινωνίες > Τεχνικές αναλύσεις επικοινωνιών

CB και κεραυνοί

(1/2) > >>

IronΜan:
Απο τον jstalikas :lol:  :lol:  :lol:

Παιδες φυσικός δεν είμαι όμως θυμάμε από το πανεπιστήμιο ότι η περίπτωση του κεραυνού που πέφτει στο αυτοκίνητο εντάσεται στη θεωρία του κλωβού Faraday που χονδρικά (αν λέω κάτι λάθος διορθώστε με) λέει ότι σε ένα σώμα (μια σφαίρα, ένα κλουβί) που φορτίζεται τα φορτία εμφανίζονται στην εξωτερική του επιφάνεια (στην περίπτωσή μας λαμαρίνα). Τα λάστιχα δεν είναι 100% μονωμένα και αυτό γιατί θα πρέπει να αποτρέπουν την εμφάνιση στατικού ηλεκτρισμού στο αμάξωμα (παλιά βάζαμε εκείνη την "ουρά" στον πίσω προφυλακτήρα που ακουμπούσε στο δρόμο).
Καθόλου απίθανο λοιπόν να τραβήξουμε έναν κεραυνό πάνω μας, θεωρητικά όμως οι επιβάτες θα την γλυτώσουν (ας είναι καλά η επένδυση) . Για τα ηλεκτρικά μέρη δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, βλέπω να γίνονται κάρβουνο ομως. :cry:
Ευχομαι να μην τύχει σε κανέναν πάντως
(διορθώστε με και πάλι αν κάνω λάθος, μαθηματικός γαρ)

IronΜan:
....όταν μιλάμε για κεραυνό μιλάμε για ρεύμα (μιας και έχουμε κίνηση ηλεκτρονίων) με φυσικά μεγέθη, τάση και ένταση δηλαδή, υπερβολικά μεγάλα.
Σαν μικρότερη τιμή τάσης αναφέρονται τα 1.000.000 Volts και σαν μικρότερη τιμή έντασης τα 300.000 Ampere.
Τιμές οι οποίες είναι ανάλογες με το ύψος του σύνεφου και την αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας.
Ο κεραυνός σαν ηλεκτρική εκκένωση έλκεται απο το υψηλότερο αγώγιμο σειμίο στην περιοχή δράσης του, όριο που καλύπτει το σύννεφο.
Οταν έχει κακοκαιρία αποφεύγουμε την κίνηση σε κορυφές, την στάση κάτω απο δέντρα, την στάση σε πεδιάδα και γενικά να είμαστε το ψηλότερο, κάτω απο το ψηλότερο( ή αρκετά κοντά ) σειμίο τις περιοχής.
Η κεραία του cb πρέπει να βγένει και να τοποθετήτε εντός του αυτοκινήτου.
Τίποτα άλλο.
Το αυτοκίνητο μπορεί να πατάει σε λάστιχα, κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, αλλά αυτά είναι βρεγμένα άρα αυτομάτως γίνονται αγώγιμα.
Ενα ρεύμα εντάσεως 300.000 A που θα μπεί μέσα στο αυτοκίνητο απο την κεραία δεν σε σώνει αν έχεις βγάλει το βύσμα απο το cb ή αν είναι ανοιχτό ή κλειστό.
Ο κευραυνός θα λιώσει τα μονωτικά και θα κάψει τα πάντα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟΥς ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ.
Κόβονται δέντρα στην μέση, οι βοσκοί με τα πρόβατα που ακούτε κάθε χειμώνα να πεθαίνουν μπορεί να είναι αρκετά μακρια απο το σειμίο πτώσης του κεραυνού αλλά να τους χτύπησε λόγω αγωγιμότητας της επιφάνειας(βροχή).
Αν δείτε πως καταντάει ένας ηλεκτρολογικός πίνακας στον οποίο πέρασε κεραυνός δεν θα το πιστεύεται, σκέτο κάρβουνο.
Την πάπια λοιπόν και κρυβόμαστε γιατί οι φυσικές δυνάμεις είναι ισχυρότατες και αδάμαστες δυστηχώς(ή ευτυχώς....)

IronΜan:
Aπο τον GiorgosTh

Πάμε λοιπόν κάποιες συμβουλές σε περίπτωση που αρχίσει κακοκαιρία:

Η ενδείξεις ότι ίσως πέσουν κεραυνοί κοντά μας είναι οι εξής: Ο ουρανός θα είναι σχετικά καθαρός με αραιή νέφωση και ξαφνικά θα αρχίσει συγκέντρωση πυκνής νέφωσης και θα δούμε τον ουρανό να μαυρίζει σχετικά γρήγορα. Θα αρχίσει ψιλοβρόχι και θα δούμε ότι κάπου μακριά μας θα υπάρχουν αστραπές και βροντές. Το «κάπου μακριά μας» είναι δεκάδες και εκατοντάδες χιλιόμετρα μερικές φορές, αλλά το να φτάσει κοντά μας είναι θέμα μερικών λεπτών, οπότε θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε!
Αρχίζουμε λοιπόν με τη σειρά:

1) Προσπαθούμε να βρεθούμε όσο μακριά γίνετε από δέντρα! Καλύτερα είναι να πάμε σε κάποιο ξέφωτο, αλλά κοιτάζουμε να αποφύγουμε σημεία με πολλά βράχια! Οι κεραυνοί συνήθως πέφτουν εκεί!!! Αν κάπου κοντά υπάρχει κάποια κεραία κινητής κλπ καλό είναι να πάμε εκεί κοντά, αφού έχουν αλεξικέραυνα και καλές γειώσεις και είναι δύσκολο να πέσει εκεί κεραυνός. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να αποφύγουμε να είμαστε στο ψηλότερο σημείο του βουνού.
2) Βγάζουμε τελείως την κεραία από το αυτοκίνητό μας. Αν αυτό δεν είναι εύκολο την «διπλώνουμε» έτσι ώστε να μην είναι κατακόρυφα γιατί θα λειτουργήσει σαν αλεξικέραυνο.
3) Κατεβάζουμε την κεραία του ραδιοφώνου αν είναι τηλεσκοπική. Αν όχι κάνουμε ότι και με του CB.
4) Αποσυνδέουμε προληπτικά όλες τις συσκευές μας (CB, PMR, ραδιόφωνα, κινητά κλπ) από τάση, κεραίες κλπ, αφού υπάρχει περίπτωση να πάθουν ζημιά από κεραυνό ή στατικό ηλεκτρισμό.
5) Σε καμία περίπτωση δεν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο!!! Η μόνωση που προσφέρει είναι ότι καλύτερο, αφού λόγω των ελαστικών στην ουσία είναι στον αέρα. Αν πέσει κεραυνός και είμαστε έξω από το αυτοκίνητο έστω και εκατοστά μακριά, ο κεραυνός θα πέσει πάνω μας και όχι στο αυτοκίνητο, αφού το ανθρώπινο σώμα είναι πιο πολύ αγώγιμο ως προς τη γη!!! Ακόμη και αν υπάρχει κάποιο μικρό κτίσμα κοντά μας (π.χ. κάτι σα στάση λεωφορείου) καλύτερα είναι να μείνουμε στο αυτοκίνητο, αφού δεν ξέρουμε τι προστασία θα έχει από κεραυνούς. Σίγουρα είναι τρομακτική εμπειρία να βλέπουμε μέσα από το αυτοκίνητό μας τους κεραυνούς να πέφτουν δίπλα μας και θα προτιμούσαμε να είμαστε κάπου πιο «κλειστά», αλλά έχουμε καλύτερη προστασία. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν καταφεύγουμε σε στάνες κλπ παρόμοια κτίσματα! Είναι άκρως επικίνδυνα!!!
6) Σε καμία περίπτωση δεν κινούμαστε με το αυτοκίνητο από τη στιγμή που θα αρχίσει η καταιγίδα! Περιμένουμε να κοπάσει και μετά το κάνουμε, γιατί κινούμενοι μπορεί να περάσουμε από πιο επικίνδυνα σημεία από αυτό που στεκόμαστε και εκτός από αυτό μπορεί να πανικοβληθούμε από πτώση κεραυνών δίπλα μας, ή να μην βλέπουμε καλά λόγω της καταιγίδας και της λάμψης των κεραυνών και να βγούμε από το δρόμο! Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε βουνό σε χωματόδρομους που μπορεί να είναι σαθροί.
7) Μην ξεχνάμε ότι πέρα από τους κεραυνούς υπάρχει και ο στατικός ηλεκτρισμός που προκαλούν και έτσι ακόμη και αν κοπάσει η καταιγίδα και δεν πέφτουν κεραυνοί αποφεύγουμε να ακουμπάμε μεταλλικά αντικείμενα (ιστούς κεραιών, φράχτες κλπ), αφού ο στατικός ηλεκτρισμός μένει στην ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όλα αυτά που γράφω είναι από προσωπική εμπειρία, αφού λόγω δουλειάς έχω βρεθεί πάρα πολλές φορές σε κορυφές βουνών με κεραυνούς να πέφτουν δίπλα μου (έχω τρομοκρατηθεί, τα έχω κάνει πάνω μου, με έχει χτυπήσει στατικός) και φυσικά δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα!!! Οπότε δε σημαίνει ότι επειδή τα γράφω ισχύουν! Απλά ακολουθώντας τα πιστά τόσα χρόνια δεν έχω πάθει ζημιά και πιστεύω ότι είναι τα σωστά μέτρα.
Τέλος εύχομαι να μην συμβεί σε κανένα να βρεθεί εν μέσω κεραυνών, γιατί πραγματικά είναι τρομακτικό!!!

jimnyman:
Κι'άν σου κάτσειιιιιιιιι?????????????????


Οταν υπάρχει καταιγίδα (όχι βραστή Χρήστο) :D, κλείνω cb,κινητά και gps.
Τα θεωρώ "μαγνήτες",όταν κινούμε σε κάποιο βουνό με δεντρα,ή χωρίς.
Αν κάτι απο αυτα χρειαστώ ,το ανάβω,αλλα όχι χωρίς λόγο.
Καλό είναι αν συμβεί κάτι τετοιο,να παραμείνεις εντός του αυτοκινήτου για μερικά δευτερόλεπτα.

IronΜan:

--- Παράθεση από: jimnyman στις Δεκέμβριος 19, 2005, 20:05 ---Καλό είναι αν συμβεί κάτι τετοιο,να παραμείνεις εντός του αυτοκινήτου για μερικά δευτερόλεπτα.

--- Τέλος παράθεσης ---

Που δεν είναι μαγνήτης..... ;D ;D ;D ;D
Εσύ να κάθεσε μέσα στο αυτοκίνητο και να κλείνεις το κινητό.....
 :'(

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση