Αποστολέας Θέμα: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο  (Αναγνώστηκε 15404 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος IronΜan

  • Jimny
  • Μηνύματα: 3753
  • Φύλο: Άντρας
  • Πισσώνας
Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« στις: Δεκέμβριος 30, 2005, 19:58 »
Απο τον JimnyBlue, παρμένο απο το to4x4..

Διαδρομή
Καταστρώστε ενα λεπτομερές πρόγραμμα ταξιδιού για να έχετε σαν σημείο αναφοράς, αν και είναι σχεδόν βέβαιο οτι δεν θα το ακολουθήσετε. Υπολογίστε πόσα χιλιόμετρα θέλετε να κάνετε την ημέρα (συνήθως γύρω στα 500) για να οργανώσετε το ταξίδι σας. Να έχετε υπόψην οτι τελικά θα διανύσετε 10% εώς 40% περισσότερα χιλιόμετρα απο αυτά που έχετε υπολογίσει, και οργανωθείτε ανάλογα για να μην βγείτε εκτός προγράμματος.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να συναντήσετε κίνηση σε δρόμους που συνδέουν μεγάλα αστικά κέντρα με παραθεριστικές περιοχές. Αποφύγετε να περάσετε αυτές τις οδούς κατα τη διάρκεια σαββατοκύριακου. Αποφύγετε να κάνετε μεγάλες αποστάσεις πάνω απο ορεινές περιοχές. Η διαδρομές μπορεί να είναι πολύ όμορφες αλλά η μορφολογία του δρόμου θα είναι τέτοια που μπορεί να σας καθυστερήσει σημαντικά και να σας βγάλει απο το προγραμμά σας.

Χάρτες
Προμηθευτείτε χάρτες πριν την αναχώρηση σας.
Σε κάθε πόλη που φτάνουμε, κάνουμε το εξής. Μπαίνουμε σε ενα ξενοδοχείο το οποίο εξωτερικά μας φαίνεται πολύ ακριβό. (και συνηθως είναι) Ρωτάμε τιμή για Χ άτομα για Υ βράδια. Ευχαριστούμε τον κύριο που μας εξυπηρετεί πολύ ευγενικά, και ύστερα παίρνουμε όλα τα δωρεάν διαφημηστικα απο τον αντιστοιχο πάγκο, στα οποία συμπεριλάμβάνονται χάρτες της πόλης και διάφορες άλλες πληροφορίες. Χαμογελαστοί και πάντα ευγενικά καληνυχτίζουμε και συνεχίζουμε με τον χάρτη μας!!!
Προετοιμασία οχήματος
Έλεγχος ελαστικά ,Έλεγχος αμορτισέρ ,Ευθυγράμμιση-Ζυγοστάθμιση ,Έλεγχος φρένων ,Αλλαγή στα τακάκια ,Αλλαγή λαδιών ,Έλεγχος ψυγείου ,Έλεγχος μπαταρίας, μια ταλαιπωρημένη μπαταρία καλό είναι να αντικατασταθεί, Έλεγχος ντίζας γκαζιού ,Εξοπλισμός οχήματος ,Γρύλος-ρεζέρβα ,Φακός ,Λάδια μηχανής ,Ασφάλειες ,Συρματόσχοινο ,Σωλήνας-χωνί για μετάγγιση βενζίνης
 
Συμπεριφορά στην οδήγηση.
 Το ποιό σημαντικό στην οδήγηση μεγάλης απόστασης είναι το να γνωρίζουμε το όχημα που οδηγούμε. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 6 μήνες εξικείωση με το όχημα, απο πλευράς οδικής συμπεριφοράς, κατανάλωσης σε διάφορες συνθήκες και πιθανών προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιάσει μετά απο ταξίδι πολλών χιλιομέτρων.
Επίσης μεγάλη προσοχή στους «πόρους του συστήματος». Καύσιμο και μπαταρία. Σίγουρα δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αυτού του είδους σε ενα μεγάλο ταξίδι. Τα λάστιχα είναι το σημείο επαφής με τον δρόμο, άρα συχνός έλεγχος της πίεσης ελαστικών. Είναι πολύ σημαντικότερη απο όσο νομίζετε. Έχετε μαζί σας δικό σας όργανο για την μέτρηση καθώς σε άλλες χώρες μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Μπορείτε να προμηθευτείτε ενα πολύ φθηνό.

Το όχημα σας κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα είναι φορτωμένο ίσως περισσότερο απο οτι έχετε συνηθίσει, με τις ανάλογες συνέπειες. Μικρότερη ταχύτητα, μεγαλύτερη απόσταση στο φρενάρισμα, μεγαλύτερη κατανάλωση. Τοποθετήστε τα βαρύτερα αντικείμενα όσο γίνετε πιό χαμηλά. Μην ξεχνάτε οτι για ενα πολύ μεγάλο μέρος του ταξιδιού θα είστε στο τιμόνι. Τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε κατα την διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε χώρο που είναι εύκολο να τα πιάσετε. Αν χρειαστεί, ζητάμε τη βοήθεια του συνοδηγού ακόμα και όταν οδηγούμε σε ευθεία και νομίζουμε οτι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να χαλαρώσουμε λίγο την προσοχή μας. Αποφύγετε την πρακτική «Κράτα λίγο το τιμόνι για να χτυπήσω το φραπέ» !!
Ταξιδεύετε με σταθερή ταχύτητα που δεν κουράζει ούτε εσάς, ούτε το όχημα. Κάνετε στάση ανα 200-300 χιλιόμετρα ακόμα και αν νομίζετε οτι είστε ξεκούραστοι.
Ενδέχεται τα βενζινάδικα που θα συναντήσετε να είναι self service. Μην αφήσετε τον συνοδηγό ή κάποιον άλλο να σας εξυπηρετήσει. Βάλτε εσείς βενζίνη. Ακολουθήστε την πρακτική του να γεμίζετε κάθε φορά που ο δείκτης βενζίνης είναι στη μέση. Δεν θα χάσετε τα λεφτά σας. Αντίθετα μπορεί να γλυτώσετε ταλαιπωρία. Ειδικά όταν δεν ξέρετε τη μορφή του δρόμου που σας περιμένει στη συνέχεια, και το πότε θα βρείτε το επόμενο βενζινάδικο.

Μην αγνοείτε τα όρια ταχύτητας. Είναι είδικα μελετημένα και προσαρμοσμένα στον εκάστοτε δρόμο, και ίσως να δείτε ενδείξεις που δείχνουν διαφορετικό όριο ταχύτητας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται σύγχρονα συστήματα για τον εντοπισμό των παραβατών.
Στους αυτοκινητόδρομους υπάρχουν σημεία ανα 1-3 χιλιόμετρα για να κάνετε στάση. Μην σταματάτε στην βοηθητική λωρίδα καθώς είναι παράνομο και επικίνδυνο. Οι περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο καραδοκούν.
Όταν διανυκτερεύετε μην αφήνετε τις αποσκευές σας στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι παρκαρισμένο στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου. Βάλτε μπαστούνι στο τιμόνι και όποιο άλλο αντικλεπτικό μέσο έχετε!

Φροντίστε στο ταξίδι να έχετε μαζί σας δεύτερα κλειδιά για το αυτοκίνητο, τα οποία θα τα έχει πάντα άλλο μέλος της παρέας και ποτέ ο οδηγός.
Βενζίνη
Εάν ταξιδεύετε στην Ευρώπη θα βρείτε βενζίνη αρκετά ακριβότερη απο οτι στην Ελλάδα. Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία είναι αρκετά ακριβότερες.
Διόδια
Σε Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία τα δίοδια είναι αρκετά ακριβά και συνήθως η τιμή εξαρτάται απο τα χιλιόμετρα.
Έγγραφα
Αυτοκίνητο
Επίσημα η Ελληνική άδεια οδήγησης σας καλύπτει στα ταξίδια σας εντός Ευρωπαικής ένωσης. Για τις υπόλοιπες χώρες πρέπει να προμηθευτείτε την διεθνή άδεια οδήγησης, απο τα γραφεία της ΕΛΠΑ. Το κόστος της είναι 52 ευρώ.
Για να έχετε ασφάλιση κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να προμηθευτείτε απο την ασφαλιστική σας εταιρία την πράσινη κάρτα. Θα πρέπει να αναφέρετε τις χώρες στις οποίες θα ταξιδέψετε και το χρονικό διάστημα του ταξιδιού.
Θα πρέπει το όχημα σας να έχει επικολλημένο το διακριτικό σήμα GR.
Διαβατήριο
Πλέον δεν θα σας ζητηθεί όταν ταξιδεύετε εντός ευρωπαικής ένωσης οδικώς, αλλά καλό είναι να το έχετε μαζί σας, ειδικά αν δεν διαθέτετε ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες. Μπορεί να σας γλυτώσει απο μπελάδες.
Για την έκδοση του χρειάζονται:
1) Αίτηση σε ειδικό έντυπο
2) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
3) Παράβολο 26,40 ευρώ
4) Δύο φωτογραφίες
5) Ενα λογαριασμό που να γράφει την διεύθυνση μόνιμης κατοικίας
Συνολικό κόστος για την έκδοση 30 ευρώ.
Κατάθεση στην Νομαρχία, και αναμονή απο 24 ώρες εώς… 2 εβδομάδες. Συνιστάται να αναθέσετε την έκδοση ή την ανανέωση σε ενα ταξιδιωτικό γραφείο.
Σε περίπτωση απώλειας του, απευθύνεστε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα (σε οποιαδήποτε χώρα και να βρίσκεστε) για να πάρετε κάποιο αντίστοιχο έγγραφο που θα χρησιμοποιήσετε στην επιστροφή σας. Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε με την Ελληνική πρεσβεία.
Βίζα
Πρέπει να ελέξετε εάν απαιτείται βίζα για να επισκευθείτε μια χώρα. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, τότε πρέπει να επισκευθείτε την αντίστοιχη πρεσβεία, για πληροφορίες και θεώρηση, πριν την αναχώρηση σας.
Συνάλλαγμα
Βρείτε πληροφορίες για το ποσό του συναλλάγματος που μπορείτε να μεταφέρετε. Για την ευρωπαική ένωση πρέπει να δηλώσετε το ποσό που έχετε μαζί σας, στο τελωνείο, εάν αυτό υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.
Ρεύμα
Για τις ηλεκτικές σας συσκευές θα πρέπει να ξέρετε τι ρεύμα χρησιμοποιείται στην χώρα προορισμού. Μπορείτε εύκολα να το μάθετε στο www.lonelyplanet.com, στο link “Facts for the traveller”
Οι φορτιστές κινητών τηλεφώνων και φορητών υπολογιστών συνήθως δουλεύουν με 100 εώς 240 volt και με 50-60 Hz, οπότε δεν αναμένεται πρόβλημα για αυτές τις συσκευές.
Εαν ταξιδεύετε στην Αγγλία, όπου οι μπρίζες είναι διαφορετικές, υπάρχει ειδικός αντάπτορας που μπορείται να προμηθευτείτε πολύ φθηνά. Εναλλακτικά υπάρχει το εξής «κόλπο»:
Στην 3η τρύπα που είναι η γείωση βάζουμε ένα στυλό ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο και το σπρώχνουμε. Έτσι παραμερίζουμε ενα έλασμα ασφαλείας το οποίο ανοίγει τις άλλες δυο τρύπες και τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε το τροφοδοτικό μας σε αυτές, με λίγη προσπάθεια. Το «κόλπο» φυσικά δεν ισχύει εαν χρειάζεστε μπρίζα shuko.
Κινητά τηλέφωνα
Ρωτήστε στην εταιρία που σας παρέχει σύνδεση, εάν υπάρχει roaming στις χώρες που θα επισκευθείτε. Για όσουν έχουν καρτοκινητή, συνήθως δεν επιτρέπονται οι εξερχόμενες κλήσεις. ?ρα δεν γίνεται και ανανέωση μονάδων. Την ανανέωση την κάνουμε πριν φύγουμε! Ο κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι συνήθως 0030 (δεν ισχύει σε όλες τις χώρες). Για παράδειγμα απο Φινλανδία και FYROM καλείτε Ελλάδα αντίστοιχα με 9930 και 99030.
Είχα την κάρτα ανανέωσης μονάδων μαζί μου, και είχα ξεχάσει να κάνω ανανέωση πρίν περάσω τα σύνορα. Η κάρτα ανανέωσης νόμιζα οτι μου ήταν εντελώς άχρηστη στο εξωτερικό.
Όμως έπεισα μέσω SMS, ενα φίλο μου στην Ελλάδα, να πάρει τηλέφωνο την εταιρία μου και να τους δώσει τον αριθμό της κάρτας ανανέωσης μονάδων και τον αριθμό του τηλεφώνου μου. (δεν μπορούσα να κάνω εξερχόμενη κλήση, μονο να στείλω SMS). Η ανανέωση έγινε κανονικά μετα απο μερικές ώρες.
Tri-band κινητό είναι πολύ απίθανο να χρειαστείτε. Εκτός αν ταξιδεύετε στην Αμερικανική ήπειρο.
Πληροφορίες
Αγοράστε το Lonely Planet, είναι ακριβό αλλά σώζει ζωές!!! (και χρόνο)
www.lonelyplanet.com
Επισης τουλάχιστον μια επίσκεψη στα:
www.viamichelin.com
www.maps24.com
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 03, 2006, 17:37 από Ironman Jimnys »
Γιάννης Δημητρέλης

Αποσυνδεδεμένος IronΜan

  • Jimny
  • Μηνύματα: 3753
  • Φύλο: Άντρας
  • Πισσώνας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 03, 2006, 21:20 »
Παράδειγμα....

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ  ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΤΥΝΗΣΙΑ 2005

    Η ιδέα έπεσε μια  ανοιξιάτικη νύκτα για ένα ταξίδι σε έρημο σε αραβική χώρα .Η Συζήτηση περιστράφηκε για Συρία Ιορδανία  κάτι που είχε κάνει η λέσχη της  Εκάλης  το 2000 και φαίνεται εύκολο χιλιομετρικά έχοντας σαν ορμητήριο την ακριτική   πόλη  της Ορεστιάδας.
Λόγω δύσκολων καιρών όμως στην περιοχή (βία –απειλή πόλεμου στην Συρία)αποφασίστηκε η μακρινότερη διαδρομή με στόχο την Σαχάρα στη νότια Τυνησία  στη βόρεια Αφρική .
    Ξεκινήσανε λοιπόν δύο άτομα της μικρής ομάδος του ταξιδιού για συλλογή πληροφοριών από ανθρώπους που είχαν ανάλογη εμπειρία , από ταξιδιωτικούς οδηγούς της Τυνησίας και από χάρτες . Αφού καταστρώθηκε το σχέδιο του ταξιδιού οι θέσεις της διανυκτερεύσεως οι χώροι των επισκέψεων και συγκεκριμενοποιήθηκε η ομάδα ,ορίστικε  και η ημερομηνία  του ξεκινήματος  η 03 ΣΕΠ 2005 .
    Ξεκινώντας  λοιπόν την πολυπόθητη ημέρα και αφού κάναμε 800 km  από την Ορεστιάδα  έως την Ηγουμενίτσα συνεχίσαμε κάνοντας άλλα  800 km διασχίζοντας την νότιο Ιταλία όπου φτάσαμε στο Τrapani   της Σικελίας από όπου πήραμε το καράβι για Τυνησία .Την απογοήτευση που πήραμε από τον ανοργάνωτο τρόπο ελέγχου και επιβίβασης στο καράβι στην Ιταλία μας την εξισορρόπησε η πολύ καλά οργανωμένες  γραφειοκρατικές διαδικασίες  ελέγχου και εισόδου στην χώρα της Τυνησίας .
      Έχοντας θετικές εντυπώσεις με την άφιξη μας στο λιμάνι της Τύνιδας συνεχίσαμε προς ανεύρεση ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας. Οι τιμές των ξενοδοχείων ήταν πολύ καλές  οι οποίες ξεκινούν από 70 δηνάρια τα τριών αστέρων και φτάνουν έως τα 200  δηνάρια τα πέντε αστέρων  υπέρ λουξ ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης .
    Στην περιοχή γύρω από την Τύνιδα αφιερώσαμε μια ολόκληρη ημέρα επισκεπτόμενοι την περιβόητη Καρχηδόνα και στην συνέχεια το κοσμοπολίτικο Μεσογειακό  χωριό SIDI BOU SAID  του οποίου η αρχιτεκτονική και ο χρωματισμός των οικιών (λευκό και γαλάζιο) δεν διέφερε  σε τίποτα από ένα  δικό μας αιγαιοπελαγίτικο  νησί .
    Σύμφωνα  όμως με το πρόγραμμα  έπρεπε να πάρουμε νότια κατεύθυνση ,όπως και έγινε. Μέσω αυτοκινητοδρόμου  και μετά από 140 χιλιόμετρα συναντήσαμε την  πόλη  SOUSSE  καθώς και τις  συνεχόμενες παραλιακές  πόλεις PORT EL  KANTAOUI  και το  MONASTIR  η οποιες   μας εξέπληξαν  για την ποικιλόμορφη νυχτερινή ζωή που διαθέτουν. Διανυκτερεύσαμε στην SOUSSE .Την επομένη ημέρα ξυπνήσαμε   στις 08: 00 πήραμε πρωινό στο ξενοδοχείο (από τις καλύτερες στιγμές  στο ταξίδι )και αφού καταστρώσαμε τα σχέδια μας    αναχωρήσαμε  στις 09:00 για  τον προορισμό της ημέρας  την πόλη TAMERZA στην   ανατολική πλευρά της Τυνησίας  δίπλα στα  σύνορα με την Αλγερία . Στάση στην πόλη KAIROUAN  στην κεντρική Τυνησία όπου είχαμε πληροφορίες για την αγορά της . Επίσκεψη στην Μεδίνα (παλιά πόλη ) όπου και βρίσκεται η αγορά της  και αφού  επιδοθήκαμε σε  ανελέητα αλλά  απαραίτητα   παζάρια με τους  τυνήσιους εμπόρους , τα οποία   βέβαια είναι δεδομένα για  κάθε αραβική-μουσουλμανική χώρα  που σέβεται  τον εαυτό  της  , αναχωρήσαμε  για τον προορισμό μας . Επόμενη στάση η πόλη GAFSA  στην κεντρική Τυνησία για ανασυγκρότηση δυνάμεων . Η  ιδέα το να   αλλάχτει  το δρομολόγιο  για TAMERZA  ακολουθώντας  τα διαδρομή   δια  μέσω MOYLARES -REDEYET  όπου στο χάρτη ήταν σημειωμένος σαν χωματόδρομος μας βρήκε  όλους σύμφωνους.  Εξ άλλου για περιπέτεια  πήγαμε  Προς μεγάλη μας απογοήτευση όμως  οι  Τυνήσιοι φροντίσανε να  ασφαλτοστρώσουνε  την διαδρομή αυτή. Το τοπίο μας μάγεψε  θυμίζοντας τοπία από ταινίες western .Aργά  το απόγευμα φτάσαμε στην όαση της TAMERZA  όπου υπάρχουν δυο όμορφα σημεία τρεχούμενου νερού με καταρράκτες, μέσα σε πυκνή βλάστηση από φοινικόδεντρα ,όταν σε απόσταση 50-με 100 μέτρα   ξεκινάει η στέπα και η έρημος. Σε αναζήτηση ξενοδοχείου για βραδινό ύπνο επιλέξαμε το  RESIDENCE DES OASIS  MONTAGNEUSES με 20 δηνάρια  το άτομο ένα πολύ καλό αυθεντικό Τυνησιακό  ξενοδοχείο. Στην πόλη  βέβαια υπάρχει και το TΑMERZA PALLAS ξενοδοχείο πολυτελείας, με κόστος 200 δηνάρια το δωμάτιο .Γευματισαμε το βραδινό μας  σε ένα πολύ καλό  παραδοσιακό εστιατόριο  με άριστη εξυπηρέτηση και άψογο αφεντικό ο οποιος  μας μύησε σε παραδοσιακές  Τυνησιακές   σπεσιαλιτέ. Εκεί  γνωρίσαμε και τον Faruk, τον ντόπιο οδηγό μας,  που την επόμενη   μέρα θα μας οδηγούσε  σε μια απόσταση 120 km  μέσα στην έρημο  .
      Πρωινό ξύπνημα την επομένη,  ετοιμασία αυτοκίνητων και αναχώρηση στις 08:00  με κατεύθυνση  νότια με στόχο την όαση της NEFTA.
    Μέσα από ορεινό βραχώδη άνυδρο τοπίο με καταπληκτικής  ομορφιάς φαράγγια  διασχίσαμε τον δρόμο  του στρατηγού  Romel, αρχηγού τον γερμανικών δυνάμεων στον β¨ παγκόσμιο πόλεμο. Διασχίσαμε το CHOTT EL CHASSA μια  αποξηραμένη αμμώδης λίμνη περνώντας από το σημείο όπου γυρίστηκε  ένα  επεισόδιο της ταινίας  ο   πόλεμος των άστρων  όπου έγινε η απαραίτητη στάση για φωτογραφίες.
    Σε όλη αυτή τη  διαδρομή  συναντούσαμε τα  σύγχρονα καραβάνια τουριστών
οι όποιοι μεταφέρονται πλέον από τους τυνήσιους TOUR  OPERATORS με τα  νέα πλοία της έρημου τα  TOYOTA LAND CRUISER  και NISSAN PATROL που αντικαταστήσανε τα καραβάνια των καμηλών . Φτάνοντας στην όαση της  NEFTA προχωρήσαμε για TOZEUR μέσα σε αμμοθύελλα όπου αφήσαμε τον οδηγό μας και επιδιορθώσαμε το κλαταρισμένο  λάστιχο του  jimny. Διασχίσαμε το δρόμο του CHOOT  EL JERIND την νοτιότερη από τις αλμυρές λίμνες της ενδοχώρας .
      Με θερμοκρασία 45  βαθμούς Κέλσιου στις  12:00  το μεσημέρι και το θερμόμετρο να ανεβαίνει  περάσαμε την πόλη KEBILI και σταματήσαμε  στην DOUZ για τις τελευταίες  προμήθειες (νερό καύσιμα  ψωμί ).αφου  ξεκουραστήκαμε     αναχωρήσαμε για το  KSAR GHILANE   προορισμό της ημέρας για διανυκτέρευση στo  camping της περιοχής.
    Μετά  την DOUZ  διασχίζοντας    άσφαλτο  για 60 km και 80 km γραναζωτό  χωματόδρομο φτάσαμε αργά το βράδυ στο KSAR CHILANE την νοτιότερη όαση της Τυνησίας πριν το μεγάλο ανατολικό αμμόλοφο. ?ξιο προσοχής είναι για όσους ταξιδέψετε στην περιοχή αυτή να έχετε  έντονη την προσοχή σας   για αδέσποτες καμήλες που διασχίζουν το δρόμο ανενόχλητες. Ψάχνοντας και ρωτώντας τους κατοίκους του μικρού χωριού  ανακαλύψαμε μέσα στο σκοτάδι το camping που θα διανυκτερεύαμε. Εκεί προς μεγάλη μας έκπληξη αντικρίσαμε έναν στόλο αυτοκινήτων  αποτελούμενο από   25 land cruiser  και καμία 100 ευρωπαίους τουρίστες να απολαμβάνουνε το δείπνο τους.
     Αφού γίνανε οι  απαραίτητες  διατυπώσεις  με τον ιδιοκτήτη  στήσαμε τις σκηνές μας ετοιμάσαμε το φαγητό μας και απολαύσαμε το πρώτο μας βράδυ κάτω από τον έναστρο ουρανό της Σαχάρας χαλαρώνοντας  ύστερα από μια ζεστή  και κουραστική  ημέρα .
      Η όαση του  KSAR GHILANE  προς πληροφόρηση σας δημιουργήθηκε τυχαία  στο σημείο αυτό το 1959 όταν η τότε κυβέρνηση ψάχνοντας  για πετρέλαιο  ανακάλυψε νερό σε βάθος 600 μέτρων σε πολύ μεγάλες ποσότητες . Εκμεταλλευόμενοι το νερό που βγήκε στην επιφάνεια δημιουργήθηκε  ένας επίγειος παράδεισος  στην μέση της έρημου που έγινε  τουριστικός προορισμός για ανθρώπους που αναζητούν την απόλυτη περιπέτεια μέσα στην έρημο. Από υποδομή η περιοχή διαθέτη ένα μικρό τυνησιακό χωριό τρία camping με τις απαραίτητες  υποδομές μια φυσική πισίνα όπου ο επισκέπτης μπορεί να απόλαυση ελευθέρα το μπάνιο του ,δυο καφέ γύρω της και ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο με πισίνα με 30  κλιματιζόμενα  δωμάτια  με  160 δηνάρια  το δίκλινο  δωμάτιο .Τον χειμώνα δε ο χώρος φτάνει να φιλοξενεί  έως και 5000 άτομα κυρίως  Ιταλούς–Γάλλους και Ισπανούς  που  φτάνουν  εδώ με τα δικά τους τετρακίνητα  οχήματα..
   Από την όαση του   KSAR  GLILANE  κάναμε εξορμήσεις    με  φίλους από την Ιταλία  που γνωρίσαμε  εκεί διεισδύοντας βαθιά μέσα στην έρημο .
Αξιοπερίεργο είναι το αρχαίο  ρωμαϊκό  φρούριο μέσα στην Σαχάρα που είναι αποκομμένο κατά δεκάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο ανθρώπινης παρουσίας .
    Αντικρίζοντας τα  αυτοκίνητα των φίλων Ιταλών νιώσαμε λίγο άβολα βέβαια αλλά  η συνεχεία απέδειξε ότι τα δυο jimmy  και το kιa sportage   κινούνταν με μεγάλη άνεση επάνω στην ψιλή άμμο της έρημου ακολουθώντας τα μεγάλα  αυτοκίνητα  και μάλιστα βοηθώντας  τα σε περιπτώσεις κολλήματος (υπάρχει σχετικό βίντεο για όσους δεν πιστεύουν ).
    Η υπόλοιπη μέρα κύλησε χαλαρά με μπάνιο στην πισίνα , συζήτηση με τους ιταλούς και βόλτες στην γύρω περιοχή  με καμήλες και άλογα που διαθέτουν  με κάποιο αντίτιμο   οι κάτοικοι της περιοχής .
     Το βράδυ στο  δείπνο ήρθαμε σε επαφή, οπτική ευτυχώς,  με έναν  απρόσκλητο επισκέπτη ,τον περιβόητο  σκορπιό της έρημου (15cm) που τόσα είχαμε ακούσει για αυτόν ο οποίος έκανε την βόλτα του ανενόχλητος ανάμεσα μας . Δημιούργησε βέβαια λίγα  ψυχολογικά προβλήματα σε κάποιους από την παρέα  μικρά βέβαια όσον αφορά τον βραδινό ύπνο στη σκηνή. Την τρίτη ημέρα αφού μαζέψαμε τα πράγματα μας  πήραμε τον δρόμο προς τον πολιτισμό. Πάλι 80 χιλιόμετρα χωματόδρομος αλλά αυτή την φορά ο δρόμος είχε κλείσει με θίνες από άμμο  λόγω της βραδινής αμμοθύελλας  αναγκάζοντας μας να ακολουθήσουμε  παράπλευρα μονοπάτια εκτος του χαραγμένου δρόμου.
    Στο μέσον της απόστασης πάθαμε και την πρώτη ζημία σε ένα από τα αυτοκίνητα της ομάδος. Μετά  από ένα άλμα  σε μια θύνη  άμμου  ενός  μέτρου ύψους  έσπασε η ράβδος panhar  σε ένα  Suzuki jimmy  την οποία   επισκευάσαμε όπως  όπως  με ιμάντες.  Με κόπο φτάσαμε στην πλησιέστερη πόλη   την  MATMATA   όπου διέθετε ένα υποτυπώδες συνεργείο .Βέβαια   έως να επισκευαστεί το αυτοκίνητο μας δόθηκε η ευκαιρία  να θαυμάσουμε στη  MATMATA  τα περιβόητα  σπίτια των  τρωγλοδυτών  ,σπίτια  που είναι κατασκευασμένα  μέσα στο έδαφος .
   Η εμπειρία της επισκευής δεν ήταν ότι το καλύτερο  και το αυτοκίνητο έφυγε με  επιδιορθωμένο το πρόβλημα κατά το ήμισυ . Τελικά το πρόβλημα επιδιορθώθηκε μετά από έξι μέρες στο Palermo της Ιταλίας σε ιδιωτικό συνεργείο  .
   Λόγω του περασμένου της ώρας  διανυκτερεύσαμε   σε μια παραλιακή πόλη την GAFSA η οποία δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ιδιαίτερο. Την  επόμενη πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για το λιμάνι της Τύνιδας κάνοντας ακόμη μια διανυκτέρευση στην εντυπωσιακή πόλη της  SOUSSE .
   Το ταξίδι έφτανε στο τέλος του παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα. Αφήνοντας την Τυνησία διέκρινες  ζωγραφισμένη  την απογοήτευση στα πρόσωπα όλων μας .Τα συναισθήματα μας  ήταν ανάμικτα έχοντας  από την μια μεριά  την επιστροφή μας στην πατρίδα και από  την άλλη τις  δεκαπέντε μέρες   ατελείωτης περιπέτειας  σε  μια  άγνωστη  βόρειο αφρικάνικη  χώρα .Υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας ότι θα επαναλάβουμε το ταξίδι μας στην καυτή πρόκληση της Τυνησιακής Σαχάρας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον χορηγο μας  ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ Α.Ε αντιπροσωπεία της KIA -HUNDAI  στην Ορεστιάδα ,τους Μιχάλη Μουρατίδη και ?γγελο Σωτηρίου  για τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι.
                                                     ΤΕΛΟΣ

ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ  ΟΙ           ΧΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
                                                         ΤΑΣΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ
                                                         ΘΩΜΑΣ ΓΩΓΟΥ 
                                                         ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΥΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ
                                                         ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΕΡΑΜΙΤΣΗΣ
                                                         ΚΑΡΑΚΟΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 
 
                     ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
   Από Τράπανι  της Σικελίας δρομολόγια ανά δύο ημέρες
προτείνεται όμως η ακτοπλοϊκή γραμμή μέσω Νάπολης για αποφυγή οδικής ταλαιπωρίας στην νότιο Ιταλία
ΧΡΗΜΑ
   Ένα δηνάριο Τυνησίας 0,64 λεπτα  .
Ενα δηνάριο TΤυνησίας = 1000 millims

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 
   Για τον μήνα Σεπτέμβριο  στην έρημο 45 C  την ημέρα  με 30C την νύχτα
ΚΑΥΣΙΜΑ
    Βενζινάδικα υπάρχουν παντού όπου υπάρχει άσφαλτος ανά 50 km
Τιμή βενζίνης  από 750 millims εως 950 millims
Τιμή πετρελαίου 650 millims
 ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
    Δουλεύουνε παντού κατά μήκος της ασφάλτου και η υπάρχει συνεχής επέκταση στα πιο απίθανα μέρη  όπου υπάρχει ανθρώπινη παρουσία
ΑΓΟΡΕΣ
    Απαραίτητο το παζάρι και σε πολλά πράγματα  η τιμή πώλησης των προϊόντων κατεβαίνει έως και το 1/6 της αρχικής τιμής
ΠΛΟΗΓΗΣΗ
   Χάρτης  της  MICHELIN 
Απαραίτητα δυο  GPS στην ομάδα  για διείσδυση στην έρημο
όπως και 2 μπιτόνια  20 lit.
Απαραίτητη  η δεύτερη  ρεζέρβα
Απαραίτητο  ένα καλά  οργανωμένο φαρμακείο
Επιλέξτε να επισκεφτείτε την Τυνησία από Οκτώβριο έως Απρίλιο



Γράψανε    Χάρης  Οικονόμου   
                Θωμάς Γώγος
 www.action4x4team.com
[size=18][size=24]ΕΩΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ  Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΔΩ http://www.flickr.com/photos/16128688@N00/?saved=1[/size][/size]

Απο εδώ  www.to4x4.gr/html/site/forum/posting.php?mode=quote&p=29204
Γιάννης Δημητρέλης

Αποσυνδεδεμένος Nick

  • Jimny
  • Μηνύματα: 112
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 21, 2007, 15:18 »
Τι γινεται με το τελωνειο αν φυγεις για μεγαλο χρονικο διαστημα στο εξωτερικο? Εχω ακουσει οτι καθε εξι μηνες πρεπει να περνας τα συνορα της χωρας σου. ΤΙ ισχυει? Εγω για παραδειγμα τον Ομκτοβριο θα φυγω για σπουδες στην Αγγλια και θα παρω το jimny με Ελληνικες πινακιδες μαζι μου. Σκοπευω να φευγω μ' αυτο καθε Οκτομβριο και να γυρναω καθε Ιουνιο, δηλαδη 7 μηνες (στις ενδιαμεσες διακοπες θα ερχομαι με αεροπλανο). Υπαρχει περιπτωση να χρειαστει να εκτελωνισω ο αυτοκινητο?
 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4 t4

Αποσυνδεδεμένος Μάχος

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 1440
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 21, 2007, 15:38 »
οχι δεν χρειαζεται να εκτελωνισεις το αυτοκινητο σου.το μονο που χρειαζεσαι ειναι να εχεις την πρασινη καρτα μαζι σου και η ισχυς της να ειναι για 1 χρονο.

ο εκτελωνισμος αφορα μονο τους κατοικους του εξωτερικου οι οποιοι αποφασιζουν μετα απο 3 χρονια διαμονης στο εξωτερικο μετεγκατασταση στην Ελλαδα οποτε και περνουν ελληνικες πινακιδες και παραδιδουν τις  ξενες πινακιδες στο τελωνειο οι οποιες αποστελλονται υπηρεσιακως στο Υπ.Συγκοινωνιων της εκαστοτε χωρας

Αποσυνδεδεμένος KΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 198
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 21, 2007, 15:43 »
τον Ομκτοβριο θα φυγω για σπουδες στην Αγγλια και θα παρω το jimny με Ελληνικες πινακιδες μαζι μου. Σκοπευω να φευγω μ' αυτο καθε Οκτομβριο και να γυρναω καθε Ιουνιο.

Μήπως να το ξανασκεφτεις... :o :o :o
Ελλάδα - Αγγλία με αυτοκίνητο 2 φορες το χρόνο και ειδικά με το Jimny που δεν είναι και χιλιομετροφάγος lol
πρέπει να χεις τρελό κουράγιο...
Πάρε φόοοοραααα ρεεεε!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Kostis

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 30
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 08:34 »
Ειναι σημαντικο να σημειωσουμε οτι το διαβατηριο πλεον βγαινει απο την Αστυνομια και τα χαρτια που χρειαζονται ειναι διαφορετικα. a105
Αν σ'όλη σου τη ζωή περιμένεις την καταιγίδα, δεν θα χαρείς ποτέ τον ήλιο

Αποσυνδεδεμένος NickSi

  • Jimny
  • Μηνύματα: 5603
  • Φύλο: Άντρας
  • jimny*.* = jimnyclub.com !!! Με τις υγειες σας!!!
    • Η πανελλήνια παρέα με τα jimny !
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 11:07 »
οχι δεν χρειαζεται να εκτελωνισεις το αυτοκινητο σου.το μονο που χρειαζεσαι ειναι να εχεις την πρασινη καρτα μαζι σου και η ισχυς της να ειναι για 1 χρονο.

ο εκτελωνισμος αφορα μονο τους κατοικους του εξωτερικου οι οποιοι αποφασιζουν μετα απο 3 χρονια διαμονης στο εξωτερικο μετεγκατασταση στην Ελλαδα οποτε και περνουν ελληνικες πινακιδες και παραδιδουν τις  ξενες πινακιδες στο τελωνειο οι οποιες αποστελλονται υπηρεσιακως στο Υπ.Συγκοινωνιων της εκαστοτε χωρας


ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ!!!  ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!  ΕΧΕΙ ΨΗΣΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ...

Γεια σου ρε Μαχο...   lol lol lol
Kουραστηκα και αηδιασα με καποιους "δηθεν"...   Πλεον, ΔΕΝ...       

Αποσυνδεδεμένος Μάχος

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 1440
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 13:54 »
γιατι με βριζεις ρεεε??!!!! 0_21 0_21 0_21 lol lol 87 87 87 87

εκτελωνιστης ειμαι οχι τελωνειακος.!!!!! lol lol 0_21 0_21

Αποσυνδεδεμένος Nick

  • Jimny
  • Μηνύματα: 112
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 15:01 »

Μήπως να το ξανασκεφτεις... :o :o :o
Ελλάδα - Αγγλία με αυτοκίνητο 2 φορες το χρόνο και ειδικά με το Jimny που δεν είναι και χιλιομετροφάγος lol
πρέπει να χεις τρελό κουράγιο...
Αρκει να υπαρχει θεληση και καλη διαθεση ;) Εγω το γουσταρω αυτο που θα κανω roc2 roc2
2-3 μερουλες διαφορετικης εμπειριας απο τις αλλες δεν με χαλανε...

Αποσυνδεδεμένος Nick

  • Jimny
  • Μηνύματα: 112
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 15:03 »
οχι δεν χρειαζεται να εκτελωνισεις το αυτοκινητο σου.το μονο που χρειαζεσαι ειναι να εχεις την πρασινη καρτα μαζι σου και η ισχυς της να ειναι για 1 χρονο.

ο εκτελωνισμος αφορα μονο τους κατοικους του εξωτερικου οι οποιοι αποφασιζουν μετα απο 3 χρονια διαμονης στο εξωτερικο μετεγκατασταση στην Ελλαδα οποτε και περνουν ελληνικες πινακιδες και παραδιδουν τις  ξενες πινακιδες στο τελωνειο οι οποιες αποστελλονται υπηρεσιακως στο Υπ.Συγκοινωνιων της εκαστοτε χωρας
Δηλαδη για οσο καιρο ισχυει η πρασινη καρτα θα μπορω να εχω το αμαξι μαζι μου χωρις κανενα προβλημα?

Αποσυνδεδεμένος Μάχος

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 1440
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουάριος 22, 2007, 19:11 »
ναι δεν χρειαζεται τιποτα αλλο.αν θελεις μπορεις να κανεις και 1 ερωτηση και στην ασφαλιστικη σου για να σε κατατοπισουν καλυτερα οσον αφορα την ισχυ της πρασινης καρτας σου

Αποσυνδεδεμένος Nick

  • Jimny
  • Μηνύματα: 112
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουάριος 23, 2007, 13:34 »
Ευχαριστω ;) ;) ;) ;)

Αποσυνδεδεμένος japetus

  • NewsLetter
  • Jimny
  • Μηνύματα: 131
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουάριος 23, 2007, 14:44 »
Μισο λεπτο ομως... Δεν ξερω αν ισχυει και για ευρωπαικες χωρες, και δεν ξερω τί παιζει με Αγγλια..
Απο τη στιγμη που θα μπεις σε μια ξενη χωρα με το αυτοκινητο σου, μπαινει διπλα στη σφραγιδα εισοδου στο διαβατηριο μονογραφη οτι εχεις εισελθει ως οδηγος οχηματος. Στην εξοδο σου θα σου ζητησουν να εισαι οδηγος του ιδιου οχηματος. Για να αφησεις το αυτοκινητο και να φυγεις απο τη χωρα θα πρεπει να το παραδωσεις στο τελωνειο και να σφραγιστει για οσο διαστημα λειπεις (με τη γραφειοκρατια που αυτο συνεπαγεται).
Την ειχα πατησει σε ταξιδι μου στα παραλια της Τουρκιας που θελησα να περασω για λιγες μερες στην Κω για διακοπες χωρις το αμαξι και αναγκαστηκα τελικα να επιστρεψω με πλοιο απο ελλαδα.

Αποσυνδεδεμένος IronΜan

  • Jimny
  • Μηνύματα: 3753
  • Φύλο: Άντρας
  • Πισσώνας
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουάριος 25, 2007, 16:51 »
εκτελωνιστης ειμαι οχι τελωνειακος.!!!!! lol lol 0_21 0_21


Kιτρινη κάρτα...καθώτι έψαχνα εκτελωνιστή και δεν έβρισκα :(

www.jimnyclub.com/forum/index.php/topic,547.0.html

 lol lol
Γιάννης Δημητρέλης

Αποσυνδεδεμένος XXXS

  • Jimny
  • Μηνύματα: 8
Απ: Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 02, 2012, 18:49 »
Καλησπερα.Πολύ σωστά τα παραπάνω με μοναδικό λαθος οτι πλεον εχουμε την ακριβωώωτερη βενζίνη στην ευρώπη!